Ne ihtiyacınız var?
Bina otomasyon sistemleri, gelişen yetenekleri ile binalardaki enerji yönetiminde en önemli araç haline gelmiştir. Binadaki dinamik değişikliklere göre davranmayı sağlayan bina otomasyon sistemleri, 2007 yılında Avrupa normu EN15232’nin geliştirilmesine yol açmış, binanın mümkün olan davranış değişikliklerine (yük, doluluk, eşzaman, arıza vb. gibi) en uygun çözümleri canlı olarak gerçekleştirilmesine yol açabilecek hale gelmiştir.
Çok farklı uygulama alanları mevcuttur. Yüksek modern binalar, büyük alışveriş merkezlerinde, hastaneler, oteller, havalimanları gibi merkezi havalandırma sistemlerinin sıcaklık ve nem gibi parametre kontrolleri ile ilgili cihazların çalışma zamanlarının programlanması bu örneklerden biridir. Genel kurulum amacı binalarda kullanılan ısıtma soğutma ekipmanlarının kapasite kontrollerini yaparak enerji tasarrufu elde etmektir.
Genel yapıyı üç basamaklı olarak düşünmek mümkündür. En alt basamakta, kumanda edilecek fiziksek ekipmanlar ile bağlantı sağlayan "Saha Ekipmanları" bulunduğu saha seviyesidir.
İkinci basamakta saha ekipmanlarından alınan ve saha ekipmanlarına gönderilen bilgilerin eletriksel sinyallere çevrilmesine yardımcı olan Giriş-Çıkış Modüllerin de yer aldığı kontrol seviyesidir.
Üçüncü basamakta kontrol cihazlarından alınan verilerin yorumlandığı kullancıya sunulduğu arayüz olan skada yani yönetim seviyesidir.
Direkt Dijital Kontrol (ing. Direct Digital Control) (DDC), bir tür elektronik kontrol ve yönetim ünitesidir. Analog kontrolörlerin yerini alan bu sistem dijital bir işlemci üzerinde bir tür anahtar görevi yapan algoritmalara sahiptir. PC veya benzeri bir mikro işlemci ile yönetilebilirler.
En çok tercih edilen protokol BACnet’dir. (Building Automation and Control Networks kısaltması)
Bir tür bina otomasyonu haberleşme protokolüdür. Bacnet sadece bina otomasyonu entegrasyonunu sağlamaz aynı zamanda ünitelerin birbiri ile ileşimini gerçekleştirir. Bu özelliği ile bina otomasyonu içerisinde en çok tercih edilen protokollerin başında gelir.
İlk defa ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) tarafından oluşturulmuştur.
Web tabanlı bir otomasyon sayesinde basit bir web tarayıcı ile otomasyon yazılımınıza herhangi cihazdaki basit bir web tarayıcısı sayesinde erişebilirsiniz. Böylece sisteminize 7/24 erişim imkanınız olabilir.
Öncelikli olarak binalar da insanlar gibi yaşayan ve sürekli bir gelişim içinde oldukları için temin edilecek bina otomasyon yazılımı sınırsız nokta lisansına sahip olmalıdır. Boylece yatırımcı yatırımını koruma altına almış olur. Sonradan yapılacak eklentiler için ekstra bir maliyet ortaya çıkmaz. Binada birden fazla otomasyon kullanıcıları olduğu için sınırsız kullanıcı lisansı otomasyon yazılımına dahil edilmelidir. Böylece aynı anda sınırsız kullanıcı otomasyon sistemine bağlanarak kendisi ile olan sistemelere erişebilir ve kontrol edebilir.
Alarko Carrier , UTC-Automated Logic Corp. markasının Türkiye’de tek yetkili temsilcisidir. İstanbul ve Ankara olmak üzere 2 adet mühendislik ofisine sahiptir. Teknik detaylar için binaotomasyon@alarko-carrier.com.tr veya info@alarko-carrier.com.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.