Isı Pompasıyla Yaz-Kış Enerjide Büyük Tasarruf

24.06.2024

Cari Açığı Düşürücü Etki

Enerjide yeşil dönüşüm ve tasarruf son dönemde en çok öne çıkan konuların başında yer alıyor. Şirketler yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verip yeşil dönüşüme odaklanırken, bireyler için de yeni çözümler geliştiriliyor. Son dönemde bu anlamda öne çıkan cihazların başında ısı pompaları geliyor. Rusya-Ukrayna gerilimi ve enerji krizinin ardından Avrupa’da hızla yayılan hatta devletlerin teşvik ettiği ısı pompaları Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. Bu sistemler yazın serinlemeyi, kışın ise ısınmayı sağlıyor. Cari açığın düşmesine de önemli katkı sağlayan sistemlerin devlet tarafından teşvik edilmesi stratejik önemde. Sistemin nasıl çalıştığını, ne gibi faydalarının olduğunu Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan anlattı.

1 Birim Elektrikle 5 Katlık Fayda Sağlıyor

Isı Pompaları Nasıl Çalışıyor?

Isı pompaları, havadan aldığı ısıtma ve soğutma enerjisini, içerisindeki soğutucu akışkan vasıtasıyla suya aktarır. Su ise iç tesisat ve radyatör/fancoil/yerden ısıtma vb. Vasıtasıyla kendi enerjisini iç ortamdaki havaya aktarıp, iç ortamın soğutma, ısıtma ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda kullanım yeri için sıcak su da sağlıyor.

Ne Gibi Avantajları Var?

Öncelikle ısı pompası teknolojisi, fosil yakıtlı olmayıp çevreci yapıya sahip. Ayrıca geleneksel ısıtma sistemleri ortalamada 1 birim yakıt harcayıp 1 birim isi enerjisi elde ederken, ısı pompaları 1 birim elektrik enerjisi tüketip 5 birime kadar ısıtma enerjisi sağlamaktadır.

Bir Evin Isı Pompası Projelendirme Dahil Toplam Maliyeti Ne Olur?

Ortalama olarak, kapasiteye bağlı değişmekle beraber ısı pompası projelendirmesi 200-250 bin lira olmaktadır.

Teşvikle Pazar Hızlı Büyür

Bu Cihazların Kullanımı İçin Devlet Teşviği Var Mı? 

Avrupa’da her ülkede farklı tip teşvikler mevcut olup, henüz Türkiye’de mevcut değil. Isı pompası pazarının artması, ileride verilecek muhtemel teşviklerle sağlanacaktır. Tamamen çevreci ve enerji tasarruflu cihaz olan ısı pompalarının orta ve uzun vadede ülkemizde de yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Yaygınlaşmayı sağlayacak en büyük unsurlardan birisinin devlet teşvikleri olacağını düşünüyoruz. Sebebi, ısı pompası ilk yatırım maliyetlerinin, diğer ısıtma sistemlerine göre daha yukarıda olmasıdır.

5-10 Yılda Kendini Amorti Ediyor

Isı Pompasının Ömrü ve Kendini Amorti Etme Süresi Ne Kadar?

Doğru ve bakımları yapılmış bir şekilde kullanıldığı müddetçe ısı pompalarının ortalama ömrü 15-20 yıla ulaşıyor. Kendini amorti süresi ise kullanıma göre 5-10 yıl arasında değişiyor. Dolayısıyla elektrik fiyatlarına bağlı olarak, geleneksel sistemlere göre daha avantajlı bir konuma sahiptir.

Apartmanda mı, Müstakil Evlerde mi Kullanılmalı?

Genellikle ısı pompası ülkemizde müstakil evler ve villa gibi yerlerde tercih ediliyor. Özellikle Avrupa’da gerek apartmanlarda gerek ise müstakil dairelerde kullanılabilmekte. Apartman dairelerindeki yalıtım, kapasite ve kurulum tesisat yeri uygun olduğu takdirde apartmanlarda da kullanılabilir.

Posta Gazetesi – Haziran 2024

Hoşgeldiniz!

Üye olduğunuz e-posta ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Beni hatırla

veya

Hoşgeldiniz!

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Size özel fırsatları görmek için bu bilgileri de doldurabilirsiniz.




Beni hatırla

veya

Şifre Yenileme

Şifre yenileme bağlantısı gönderebilmemiz için e-posta adresinize ihtiyacımız var.

Tebrikler

Şifre yenileme bağlantısı adresine gönderilmiştir.

Şifre Yenileme

Lütfen yeni oluşturacağınız şifreyi giriniz.

Şifreniz en az 8 karakterden oluşmalı, 1 küçük harf, 1 büyük harf, 1 özel karakter içermelidir.

Tebrikler
şifreniz başarıyla değiştirildi!

Şimdi güvenliğiniz için lütfen yeni şifreniz ile tekrar giriş yapınız.